blogginlagg-med-bilder

30.01.2020

EXEMPEL::::>::stade en EEG utrustning lätt 50.000:-År 2005 startade YouTube och redan året efter, 2006 publicerades en en mycket omdebatterad video som visade filosofen Ken Wilber. Med hjälp av en mycket enkel EEG-anläggning stor som en bärbar laptopdator tyckes han kunna demonstrera att medvetenhet verkar kunna styra hjärnfunktioner och detta tvärt emot som man tidigare trott att hjärnan styr medvetandet. Det är intressant att se utveckligen sedan den tidstypiska kommentaren som gjordes 2006 kring detta.

 Han stoppar hjärnan!  Filosofen Ken Wilber skapar rubriker 2006  med en  enkel EEG-anläggning stor som en bärbar laptop dator
Han stoppar hjärnan! Filosofen Ken Wilber skapar rubriker 2006 med en enkel EEG-anläggning stor som en bärbar laptop dator

"Certainly, this is not how it is for most of us, but he shows that the way neuroscience views the brain and consciousness is partial at best." 

Den till synes unika förmåga som Wilber demonstrerat kom bara något år senare att visa sig vara lekande lätt och tillgängligt för alla medvetna varelser med en hjärna. År 2009 släppte leksaksföretaget Mattel produkten Mindflex där man från ett EEG-headband kunde styra en luftström som lyfte eller sänkte en skumgummiboll med tankekraft.

Mind over matter! Leksaksföretaget Mattel lanserar 2009 produkten Mindflex.
Mind over matter! Leksaksföretaget Mattel lanserar 2009 produkten Mindflex.

År 2011 lanserades Neurosky Mindwave som brukar anses som den första konsument EEG-produkten. När jag då 2011 försökte köpa produkten via nätet fick jag veta att om man var utanför USA så gällde exportrestriktioner då detta ansågs som spjutspetsteknologi med möjlig militär användning. Jag lyckades dock genom att använda en s,k. "remailer" att redan 2012 komma över ett headset av Neurosky Mindwave. Men spjutspestekniken till trots, med en mycket begränsad mjukvara och endast en sensor och en mycket smärtsam klädnypa i öronsnibben (för baseline mätning) fick headsetet mest ligga och samla damm.

Det riktiga genombrottet kom för mig först med det Kanadensiska företaget Interaxion. Företaget som börjat med att utveckla alternativ mjukvara till Mindwave skapade sitt eget EEG-headset. Med Muse-headband, finns nu ett lättburet EEG-headset som har flera utmärkta appar för dator och smartphones och som kan fås till en rimlig kostnad. Jag har nu använt muse i över ett år och använder det även i mina mindfulness kurser. Vi har nu tekniken att kontrollera men inte stoppa hjärnan.